جک معلول یا بالابر مخصوص ویلچر

در معماری بسیاری از ساختمان ها و معابر خصوصی و عمومی به دلایل گوناگون اختلاف سطح های عمودی وجود دارد. بهترین راهکار برای ایجاد امکان تردد افراد کم توان با ویلچر یا افراد سالخورده استفاده از جک معلول یا بالابرهای ویلچر بر است. در این مطلب به بررسی مشخصات، کاربردها، ایمنی و سایر موارد مهم در رابطه با جک بالابر معلولین پرداخته شده است.

حک معلول

جک معلول چیست؟

جک معلول اصطلاحی است که برای بالابرهای مخصوص حمل ویلچر استفاده میشود. جک معلول، بالابری ثابت است که برای جابجایی افراد کم توان با ویلچر بین دو اختلاف سطح محدود نصب میشود. بالابرهای ویلچربر در واقع نوعی از بالابرهای ثابت پلتفرم Platform lift میباشند که برای ارتفاع جابجایی کم، بدون کابین (فقط پلتفرم باز) مورد استفاده قرار میگیرند. بالابر ویلچربر هیدرولیک با کاورباکس یکی از محصولات شرکت هوپاد لیفت است که در انطباق با شرایط ساختمان محل پروژه سفارشی سازی میشود.

تفاوت بالابر مخصوص معلولین و آسانسور ویلچربر

بالابر ویلچر بر و آسانسور ویلچر متفاوت هستند. بالابر ویلچر بر نوعی از بالابرهای پلتفرم است که برای ارتفاع جابجایی کم قابل استفاده است. آسانسورهای ویلچر بر، نوعی از آسانسورهای مسافربر هستند که برای استفاده افراد با ویلچر مناسب سازی شده اند. ظرفیت بار آنها باید 600 کیلوگرم (معادل 8 نفر) باشد و مطابق استاندارد شرایط ویژه ای داشته باشند.

بالابر ویلچربر هیدرولیک

جک معلول برای ساختمان چه کاربردی دارد؟

کاربرد اصلی بالابر ویلچر بر یا جک معلولین، ایجاد امکان تردد برای افراد کم توان با استفاده از ویلچر است. در هر فضایی در ساختمان یا محوطه که دارای اختلاف سطح و پله باشد میبایست برای جابجایی افراد با ویلچر امکانی فراهم شود. استفاده از بالابر ویلچر بر در بخش هایی که فاقد آسانسور مخصوص ویلچر هستند بهترین راهکار برای این موضوع است.

بالابرهای حمل ویلچر همچنین میتوانند برای استفاده اشخاص سالخورده یا کم توان که تردد با پله برایشان مشکل است مورد استفاده قرار گیرند. همچنین جک معلولین، هنگامی که افراد با خودشان کالسکه کودک، سبد خرید چرخدار، یا چمدان حمل میکنند، کاربرد بسیار خوبی دارد. البته همه این موارد در شرایطی امکانپذیر است که بالابر ویلچر بر نصب شده دارای شرایط ایمنی لازم و عملکرد با کیفیت باشد.

لزوم بکارگیری بالابر ویلچربر

تعبیه بالابر ویلچربر با کیفیت مناسب و ایمنی لازم در محوطه ها و ساختمان ها امری اجتناب ناپذیر است. بدیهی است که تردد اشخاص کم توان یا سالخورده در ساختمان باید به نحو مطلوب امکانپذیر باشد. این موضوع باید در معماری ساختمان با اولویت بالا مورد توجه قرار گیرد.

برای جبران اختلاف سطح در هر بخش از ساختمان که فاقد آسانسور باشد، مانند سکوی ورودی ساختمان که با چند پله در ارتفاع بالاتری از سطح پیاده رو قرار میگیرد، تعبیه بالابر ویلچر بر الزامی است. این الزام در مقررات ملی ساختمان تصریح شده و طبق ضوابط شهرداری اخذ گواهی پایان کار ساختمان منوط به رعایت آن است.

متاسفانه برخی سازندگان ساختمان، صرفا برای اخذ پایان کار، بالابرهای ویلچربر فاقد هرگونه ادوات ایمنی لازم، و شرایط استفاده بسیار نامطلوب را در ساختمان نصب میکنند. استفاده از این دستگاه ها، میتواند با خطرات جبران ناپذیری همراه باشد.

بالابر ویلچر بر

جک معلولین یا رمپ (سطح شیب دار)

برای ایجاد امکان تردد افراد کم توان با ویلچر در محلی که اختلاف سطح و پلکان قرار گرفته است باید از جک معلول استفاده کرد. در غیر اینصورت باید رمپ مناسب و استاندارد برای تردد معلولین در نظر گرفته شود. رمپ سطح شیبداری است که دو تراز غیر همسطح را به یکدیگر مربوط میکند. شیب رمپ مورد استفاده معلولین باید حداکثر ۸ درصد درنظر گرفته شود. این شیب در رمپی که فاقد پاگرد است نباید بیشتر از 5 درصد باشد. همچنین لازم به یادآوری است که چنانچه شیب رمپ 8 درصد باشد و طول آن بیش از ۹ متر، آنگاه به ازای هر ۹ متر در طول، باید یک پاگرد درنظر گرفته شود.

اکنون فرض کنید برای جبران اختلاف سطح پلکان ورودی ساختمان به ارتفاع 1.2 متر چه نوع رمپی باید در نظرگرفته شود. بر اساس اطلاعات عنوان شده، طول رمپ با احتساب شیب 8 درصد باید 15 متر باشد. البته باتوجه به اینکه طول رمپ بیش از 9 متر میباشد، باید پاگرد مناسب هم در آن لحاظ شود. کاملا مشخص است که تامین طول رمپ کاری بسیار مشکل است و از نظر اجرایی و اقتصادی توجیه ندارد. در حالیکه این مشکل با تعبیه یک بالابر  ویلچر بر مناسب با صرفه اقتصادی و توجیه اجرایی براحتی امکانپذیر است.

ایمنی در بالابر مخصوص معلولین

ایمنی، مهمترین پارامتر در بررسی انواع بالابر ویلچربر یا جک معلولین بمنظور خرید و نصب آن است. بالابر ویلچربر، مشخصا برای استفاده افراد نسبتا کم توان ساخته میشود و این موضوع اهمیت ایمنی را دوچندان میکند. زیرا در شرایط اضطراری و بروز حوادث، احتمالا سرعت و امکان واکنش افراد کم توان یا سالخورده کمتر از سایرین است. بنابراین میبایست تمهیدات ایمنی کافی در دستگاه مورد توجه قرار گرفته و طراحی بالابر بر پایه اصول ایمنی صورت گیرد.

بالابرهای ویلچربر هوپاد لیفت به تمهیداتی برای جلوگیری از خطر سقوط مجهز میشوند. تجهیزات کنترل و ایمنی تعبیه شده مانع از سقوط بالابر در شرایط ترکیدگی شلنگ یا اتصالات هیدرولیک میشوند.

یکی از مواردی که در استفاده از بالابر ویلچربر باعث بروز حوادث ناگوار میشود، برخورد دست کاربر به ریل ها و قطعات مکانیکی و جک دستگاه در هنگام حرکت است. در بالابر ویلچربر هوپاد لیفت که بصورت اختصاصی با کاورباکس طراحی شده است از خطر وقوع اینگونه حوادث کاملا پیشگیری میشود. کاورباکس بطور کامل بخش مربوط به ریل ها، جک، کفشک های متحرک و … را پوشش داده و امکان دسترسی کاربر وجود ندارد.

بالابر جک معلول

سیستم عملکرد جک معلول

انواع سیستم های هیدرولیک با جک کنار، هیدورلیک با جک زیر، قیچی، اسکرو و وینچ برای عملکرد بالابرهای ویلچر بر بکار گرفته میشوند. نوع سیستم با توجه به شرایط ساختمانی و نیازمندی های کاربران در نظر گرفته میشود. سیستم هیدورلیک با جک کنار رایج ترین نوع بالابر ویلچر بر است که میتواند پاسخگوی الزامات ایمنی، عملکرد مناسب و زیبایی پیرامونی باشد. همچنین، در جایی که امکان ایجاد حفره برای جک در زیر دستگاه وجود داشته باشد، سیستم هیدرولیک جک در زیر راهکار کاملا مناسبی است. در بکارگیری سیستم های قیچی و وینچ از نظر ایمنی و کیفیت عملکرد مشکلاتی وجود دارد که بهتر است کاملا مورد بررسی قرار گیرند.

بالابر ویلچر بر

مشخصات فنی بالابر ویلچر بر هیدورلیک

مشخصات فنی بالابر جک معلولین، شامل مواردی از قبیل ظرفیت مفید، ارتفاع جابجایی، تعداد توقف، تجهیزات محرکه، تابلوی فرمان و قطعات مورد استفاده مکانیکی، الکتریکی و هیدرولیکی است.

ظرفیت جک بالابر معلولین

ظرفیت بار مفید بالابر ویلچر بر هوپاد لیفت 200 کیلوگرم در شرایط استاندارد و 350 کیلوگرم برای مدل های سنگین است. ظرفیت دستگاه ویلچربر باید بنحوی تعیین شود تا استفاده از آن برای یک نفر با ویلچر و یک همراه امکانپذیر باشد.

ارتفاع جابجایی جک بالابر معلولین

ارتفاع جابجایی، فاصله عمودی کف تمام شده سطح پایین (پیاده رو)، تا کف تمام شده سطح بالا است. باید توجه داشت چنانچه چاهک (پیت) در زیر دستگاه وجود دارد، ارتفاع چاهک نباید در ارتفاع جابجایی لحاظ شود.

سرعت حرکت جک معلول

سرعت حرکت بالابرهای پلتفرم با توجه به کوتاهی مسیر حرکت، از نظر کاربری اهمیت چندانی ندارد. نکته مهم در طراحی این دستگاه ها این است که با توجه به باز بودن فضای حرکت و استفاده افراد کم توان تا حد ممکن سرعت باید کم باشد. به هیچ وجه سرعت های بیشتر از 0.15 متر بر ثانیه توصیه نمیشود. محدوده سرعت متعارف و مطمئن برای بالابرهای پلتفرم، بین 5 تا 10 سانتیمتر بر ثانیه است.

تجهیزات نیرو محرکه جک معلول

تجهیزات نیروی محرکه شامل جک هیدرولیک و پاوریونیت است. پاوریونیت دربرگیرنده الکتروموتور، پمپ و شیر کنترل است که در یک مخزن روغن قرار گرفته اند. پاوریونیت نیروی لازم برای حرکت جک بالابر را تامین کرده و حرکت دستگاه را کنترل میکند.

تجهیزات الکتریکی جک معلولین

تابلوی فرمان دستگاه که کنترل الکتریکی آن را انجام میدهد شامل رله ها، کنتاکتور و سایر ادوات الکتریکی است. جعبه تابلو از نوع روکار با قابلیت نصب روی دیوار است. بمنظور توقف اتوماتیک دستگاه در توقف بالا و پایین میکروسوییچ ها تعبیه شده اند. همچنین، بمنظور ایمنی بیشتر سنسور حد بالا در دستگاه پیش بینی شده است. پانل های فرمان بمنظور کنترل عملکرد دستگاه در توقف پایین، توقف بالا و داخل پلتفرم قرار میگیرند.

جک معلولین

مشخصات و اطلاعات کامل محصول

بالابر ویلچربر هیدرولیک هوپاد لیفت بصورتی کاملا متمایز طراحی شده و در تناسب با شرایط ساختمانی، معماری و کاربری پروژه ها کاملا سفارشی سازی و مناسب سازی میشود. برای مشاهده اطلاعات کامل محصول لینک زیر را دنبال کنید.

سوابق پروژه ها و چند نمونه کاری

مشاهده اطلاعات و تصاویر چند نمونه کار بالابر ویچربر یا همان جک معلول هیدرولیک ساخت هوپاد لیفت که در تناسب با شرایط پروژه طراحی و اجرا شده اند میتواند برای بررسی های بیشتر مفید باشد. لطفا برای مشاهده سوابق برخی از پروژه ها لینک زیر را دنبال کنید.