آسانسور هیدرولیک

آسانسور هیدرولیک یکی از انواع راهکارهای متداول برای جابجایی قائم بار یا مسافر در تمام دنیا است. در برخی از نوشته ها عنوان شده که اولین آسانسورهای ابداع شده به نوعی از سیستم هیدرولیک بهره می بردند. در زمان حاضر نیز باوجود توسعه مکانیزم های گوناگون دیگر، محبوبیت آسانسورهای هیدرولیک در کاربردهای مناسب این سیستم رو به افزایش است. امروزه سهم قابل توجی از آسانسورهایی که در تمام دنیا اجرا می شوند را آسانسورهایی با عملکرد هیدرولیک به خود اختصاص داده اند.

در این مقاله کلیات آسانسورهای هیدرولیک و نحوه عملکرد آنها تشریح شده است. در ادامه مزایا و محدودیت های آسانسور هیدرولیک خلاصه وار برشمرده و برخی از کاربردهای مناسب آن مورد اشاره قرار گرفته است. همچنین کلیاتی درباره قیمت و هزینه، و موضوع ایمنی آسانسورهای هیدرولیک از نظر گذرانده شده است.

آسانسور هیدرولیکی

آسانسور هیدرولیک چیست؟

آسانسور هیدرولیک، ماشینی است برای جابجایی عمودی مسافر یا بار بین طبقات، که با استفاده از سیستم هیدرولیک عمل می کند. در آسانسورهای هیدرولیک، یک یا دو جک، بصورت قائم به روش مستقیم (با اتصال صلب) یا غیرمستقیم (به واسطه طناب فولادی یا زنجیر) به کابین متصل شده اند. جک از طریق خط انتقال سیال (لوله های صلب یا شیلنگ هیدرولیک) به پاوریونیت که واحد تامین قدرت و کنترل حرکت است مرتبط می شود. در مقاله مفصلی تحت عنوان انواع آسانسورهای هیدرولیک در همین سایت طبقه بندی آسانسورهای هیدرولیک بطور کامل شرح داده شده است.

آسانسور هیدرولیک

آسانسور هیدرولیک چگونه کار می کند؟

چگونگی عملکرد آسانسورهای هیدرولیک بر اساس اصول انتقال نیرو در مکانیک هیدرولیک توضیح داده می شود. قوانین علم هیدرولیک مانند هر ماشین هیدرولیک دیگری بر عملکرد این نوع آسانسور حاکم است. با فرمان استارت در جهت بالا، الکتروموتور وارد عمل می شود. موتور انرژی الکتریکی را به انرژی مکانیکی تبدیل می کند و از این طریق پمپ هیدرولیک را به گردش در می آورد. در واقع کارکرد پمپ تبدیل انرژی مکانیکی به انرژی هیدرولیک و ایجاد جریان سیال در سیستم است. بدین ترتیب سیال با عبور از مجاری شیرهای کنترل، به سمت جک جاری می شود. شیرهای کنترل مخصوص جهت بالاروی، همزمان با فرمان استارت فعال شده و جریان سیال به سمت جک را کنترل، تنظیم و تعدیل می نمایند تا کیفیت حرکت مطلوب آسانسور تامین گردد.

جریان سیال باعث می شود که پیستون (شفت) در سیلندر حرکت کرده و کابین آسانسور جابجا شود. این وضعیت تا زمان رسیدن به ایستگاه مورد نظر کاربر ادامه یافته تا در نهایت شیر کنترل، جریان را مسدود کرده و الکتروموتور خاموش شود. فرایند توقف نرم و بدون شوک آسانسور بستگی به عملکردها و قابلیت های شیر کنترل دارد.

حرکت جهت پایین آسانسور (عموما) بدون عملکرد الکتروموتور و پمپ، و با بهره گیری از نیروی گرانش زمین است. با فرمان حرکت، شیرهای کنترل جهت پایین فعال شده و مسیر بازگشت سیال به مخزن روغن را می گشایند. حرکت یکنواخت در جهت پایین و توقف بدون شوک و آرام کابین آسانسور به طور کلی به عملکرد شیرهای کنترل بستگی دارد.

آسانسور هیدرولیک

مزایای آسانسور هیدرولیک چیست؟

آسانسورهای هیدرولیک دارای ویژگی هایی هستند که در مقایسه با آسانسورهای کششی مزیت های قابل توجهی به شمار می آیند. برخی از این ویژگی ها در زیر آمده است. برای مطالعه بیشتر در این زمینه مقاله ویژگی های آسانسور هیدرولیک که توسط هوپاد لیفت منتشر شده است را مطالعه کنید.

  • بدون نیاز به موتورخانه در بالای چاه آسانسور
  • آزادی عمل بالا در تعیین محل استقرار موتورخانه
  • سروصدای کمتر
  • ایمنی بالاتر هنگام زلزله
  • فرایند نجات اضطراری آسان تر
  • ایمنی بالاتر در نصب و سرویس تجهیزات
  • هزینه های نصب و راه اندازی کمتر
  • هزینه های سرویس و نگهداری کمتر

محدودیت های آسانسور هیدرولیک چیست؟

آسانسورهای هیدرولیک با وجود مزایای حائز اهمیتی که دارند محدودیت هایی نیز به همراه دارند. در برخی نوشته ها محدودیت های آسانسورهای هیدرولیک را به عنوان معایب آن تلقی کرده اند. این جمله کاملا اشتباه است؛ زیرا محدودیت های آسانسور هیدرولیک از جمله سرعت و ارتفاع، به کاربرد سیستم به عنوان یک راهکار اشاره دارد. چنانچه نوع سیستم در تناسب با شرایط کاربری و مشخصات پروژه به درستی انتخاب شود، موارد اشاره شده نمی تواند به عنوان عیب یا ضعف تلقی شود. در ادامه مهمترین محدودیت های سیستم های هیدرولیک در آسانسور فهرست شده اند.

  • محدودیت سرعت
  • محدودیت ارتفاع (طول مسیر آسانسور)
  • حساسیت نسبت به دما
  • حساسیت نسبت به وزن بار

مزایای آسانسور هیدرولیک

کاربردهای مناسب آسانسورهای هیدرولیک کدام اند؟

سیستم هیدرولیک راهکاری مناسب برای آسانسورهای با طول مسیر کم تا متوسط است. می توان برای آسانسور یک ساختمان مسکونی با 6 طبقه راهکار هیدرولیک را بررسی نمود. ولی به دلایلی از جمله محدودیت در نصب جک، سرعت نسبتا کمتر و برخی محدودیت های دیگر ناشی از خصوصیات سیستم های هیدرولیک، آسانسورهای هیدرولیک راهکارهای مناسبی برای ساختمان های بلندمرتبه نیستند. در شرایطی که ترافیک آسانسور بالا ارزیابی شود، باید در انتخاب سیستم هیدرولیک تامل کرد. راهکارهای گوناگونی از جمله بکارگیری درایو در پاوریونیت، یا تجهیز پاوریونیت به سیستم کولینگ در این شرایط پیش رو است. بطو کلی آسانسورهای هیدرولیک را می توان در کاربردهای زیر با طول مسیر و ترافیک کم تا متوسط مناسب دانست:

  • آسانسورهای مسافربر Passenger elevators
  • آسانسورهای باری Freight elevators
  • آسانسورهای خودروبر Car elevators
  • آسانسورهای نمادار (پانورامیک) Panoramic elevators
  • آسانسورهای صنعتی Industrial elevators
  • آسانسورهای سنگین Heavy duty elevators
  • آسانسورهای ضدانفجار Explosion proof elevators
  • آسانسورهای اتاق تمیز Clean room elevators
آسانسور هیدورلیکی

آسانسور هیدورلیکی

قیمت آسانسورهای هیدرولیک

قیمت آسانسور تابع متغیرهای بسیار زیادی است. نوع و برند هر یک از تجهیزات قیمت خرید آسانسور را تحت تاثیر قرار می دهند. فرایند نصب و راه اندازی نیز سهم قابل توجهی در براورد هزینه آسانسور دارد. همچنین، هزینه های جانبی ساختمانی در مرحله تعیین هزینه های احداث آسانسور باید مورد توجه قرار گیرند. هزینه تجهیزات آسانسورهای هیدرولیک بسته به نوع و برند تجهیزات بسیار متفاوت است. باید توجه داشت که حذف اتاقک موتورخانه در آسانسورهای هیدرولیک از بالای داکت آسانسور صرفه جویی قابل توجهی در هزینه های ساختمانی، و اجرای استراکچر آن به همراه خواهد داشت.

آسانسورهای هیدرولیک در دسته آسانسورهای (ماشین روم لس) MRL قرار می گیرند. تجهیزات هیدرولیک عموما قیمت پایین تری در مقایسه با آسانسورهای کششی gearless نوع MRL دارند. در یک برآورد صورت گرفته برای دو آسانسور با مشخصات مشابه محدوده قیمت آسانسورهای هیدورلیک 22000 تا 53000 دلار و محدوده قیمت آسانسور کششی گیرلس 29000 دلار تا 55000 دلار برآورد شده است. البته این اعداد خیلی دقیق نیستند ولی خطوط کلی را به دست می دهند.

نصب و راه اندازی سیستم های هیدرولیک آسان تر، ایمن تر و به تبع کم هزینه تر هستند. پیشنهاد می شود برای مطالعه بیشتر مقاله عوامل موثر در قیمت و خرید پاوریونیت آسانسور های هیدرولیک که توسط هوپاد لیفت منتشر شده را مشاهده کنید.

آسانسور هیدرولیکی

هزینه های آسانسورهای هیدرولیک

یکی از شاخص های بسیار مهم در فرایند انتخاب نوع سیستم و تجهیزات آسانسور، بررسی هزینه های مربوط به بهره‏ برداری و نگهداری و تعمیرات می باشد. آژانس بهره وری انرژی سوئیس درخصوص میزان مصرف و ظرفیت های صرفه جویی انرژی آسانسورها مطالعات مهمی را صورت داده است. در این مطالعات میزان مصرف انرژی از یک طرف و هزینه های متعارف نگهداری و تعمیرات از طرف دیگر مورد توجه قرار گرفته و براساس این دو شاخص آسانسورهای هیدرولیک و آسانسورهای کششی مورد مقایسه قرار گرفته اند.

در مطالعه مورد اشاره، شرایط یکسان برای آسانسوری در یک ساختمان با حدود 40.000 سفر در سال یا به عبارتی تقریبا 100 سفر در روز، مبنای محاسبات قرار گرفته که نتیجه به دست آمده حاکی از صرفه جویی بالغ بر (800) یورو درسال برای آسانسور هیدرولیک در مقیاس با آسانسور کششی مشابه است.

در بررسی هایی که بعمل آمد هزینه های نگهداری و تعمیرات در دو بخش پیشرانه و سایر اجزا و همچنین هزینه های مصرف انرژی در دو حالت در زمان سفر و آماده به کار، برای آسانسورهای کششی و هیدرولیک مورد مقایسه قرار گرفتند. بنابر نتایج به دست آمده بصورت خلاصه آسانسور با عملکرد هیدرولیک در مقایسه با آسانسور کششی تحت شرایط مشابه می توانند 840 یورو در سال صرفه جویی در هزینه ها را به همراه داشته باشد. برای مطالعه متن کامل مقاله فوق که توسط شرکت بوخر منتشر شده و هوپاد لیفت ترجمه کرده است به سایت بوخر مراجعه کنید. در سایت هوپاد لیفت مقاله ای درباره مقایسه قیمت آسانسور هیدرولیک و کششی درج شده که می تواند اطلاعات مفیدی در این زمینه منتقل کند.

قطعات آسانسور هیدرولیک

قطعات اصلی آسانسور با عملکرد هیدرولیک به سیستم نیروی محرکه آن مربوط می شود. جک هیدورلیک، پاوریونیت هیدرولیک، کارسلینگ، شلنگ ها و روغن هیدرولیک، اجزای اصلی آسانسورهای هیدرولیکی را تشکیل می دهند. پاوریونیت دربرگیرنده تجهیزات اصلی قدرت، کنترل و ایمنی است. مخزن روغن، شیرهای اصلی کنترل و ایمنی، الکتروموتور و پمپ، و بسیاری ادوات هیدرولیک دیگر، پاوریونیت را تشکیل می دهند. در صورت تمایل می توانید مقاله مفصلی که درباره جک و پاوریونیت آسانسور هیدرولیک توسط هوپاد لیفت منتشر شده را مطالعه کنید.

جک و پاوریونیت آسانسور

ایمنی آسانسورهای هیدرولیک

ایمنی، مساله ای است که در رابطه با ماشینی که دائما در حال جابجایی افراد است در کانون توجه قرار می گیرد. متخصصین و تکنولوژیست های صنعت آسانسور در تلاش مستمر برای ارتقای سطح ایمنی، استانداردها و دستورالعمل های فنی و ایمنی مرتبط را تدوین می نمایند و روش های انجام کار و تجهیزات مرتبط با ایمنی دستگاه ها را ارتقا می دهند. ایمنی باید در تمام ابعاد و مراحل، از جمله ساختار و عملکرد دستگاه، مرحله بهره برداری، مرحله نصب و راه اندازی، سرویس و نگهداری و شرایط اضطراری مورد توجه قرار گیرد.

آسانسورهای هیدرولیک در تمام مراحل نصب، راه اندازی، سرویس و نگهداری و بهره برداری ایمن هستند. این آسانسورها در شرایط وقوع زلزله پایداری بالایی دارند. همچنین عملیات نجات در شرایط اضطراری و قطع برق حتی بدون منبع برق پشتیبان به سهولت انجام می گیرد. همچنین الزامات جدید ایمنی در رابطه با جلوگیری از حرکت ناخواسته کابین A3 در آسانسورهای هیدرولیک به سهولت قابل تامین است.

آسانسور هیدرولیک

محاسبات آسانسورهای هیدرولیک

در مرحله طراحی به جز بخش نیروی محرکه سایر محاسبات جنبه عمومی آسانسور دارند. در بخش نیروی محرکه، می بایست به اقتضای شرایط هر پروژه محاسبات دقیق جک و پاوریونیت انجام شود و تجهیزات و قطعات بر آن اساس انتخاب شوند. محاسبات در چهارچوب مهندسی سیستم های هیدرولیک و لحاظ نمودن ضرایب اطمینان مشخص شده در استانداردهای مرجع، و اصول ایمنی مهندسی صورت می گیرند.

محاسبات جک و پاوریونیت باید در هماهنگی با یکدیگر انجام شود. فشار استاتیک کمینه، فشار استاتیک بیشینه، فشار مضاعف کاری، فشار انفجاری، کمانش پیستون جک باید دقیقا محاسبه شوند. محاسبات سایز پورت های شیرهای کنترل و ایمنی، شلنگ ها، و اتصالات از اهمیت بالایی برخوردار است. همچنین، محاسبات توان نامی، توان عملیاتی، نرخ جریان سیال، سرعت و محدوده مجاز تغییرات آنها باید با استفاده از فرمول ها و جداول ارائه شده و تاثیر ضرایب ایمنی مشخص شوند.

ابعاد آسانسور هیدرولیکی

ابعاد و اندازه آسانسورهای هیدرولیکی باید به گونه ای انتخاب شود که در انطباق با الزامات استاندارد آسانسور هیدرولیک، شرایط ساختمانی و نوع کاربری باشد. ابعاد آسانسورهای باری و مسافری می تواند متفاوت باشد. برای اطلاع از چگونگی تعیین ابعاد و اندازه های آسانسورهای هیدرولیکی مطلب لینک شده که توسط هوپاد لیفت تدوین شده را مطالعه کنید.

خلاصه

در این مقاله، آسانسورهای هیدرولیک از نظر ماهیت و چگونگی عملکرد بررسی شدند. مزایا و محدودیت های انواع آسانسور با عملکرد هیدرولیک و کاربردهای مناسب آن برشمرده و موضوع ایمنی در آسانسورهای هیدرولیک به صورت خلاصه مورد بحث قرار گرفت. همچنین به قیمت و هزینه های اجرا و بهره برداری و نگهداری آسانسور هیدرولیک پرداخته شد. این مقاله درباره کلیات آسانسور هیدرولیک توسط شرکت هوپاد لیفت تدوین و منتشر شده است. نقل بخشی از مطالب، با ذکر منبع بلامانع است.

پرسش های متداول آسانسور هیدرولیک

  • بدون نیاز به موتورخانه در بالای چاه آسانسور
  • آزادی عمل بالا در تعیین محل استقرار موتورخانه
  • سروصدای کمتر
  • ایمنی بالاتر هنگام زلزله
  • فرایند نجات اضطراری آسان تر
  • ایمنی بالاتر در نصب و سرویس تجهیزات
  • هزینه های نصب و راه اندازی کمتر
  • هزینه های سرویس و نگهداری کمتر
  • محدودیت سرعت
  • محدودیت ارتفاع (طول مسیر آسانسور)
  • حساسیت نسبت به دما
  • حساسیت نسبت به وزن بار

سیستم هیدرولیک راهکاری مناسب برای آسانسورهای با طول مسیر کم تا متوسط است. مهمترین کاربردهای آسانسور هیدرولیک:

  • آسانسورهای مسافری و باری با طول مسیر و ترافیک محدود
  • آسانسورهای خودروبر و باری سنگین
  • بالابرهای خانگی
  • بالابرهای سرویس (مون شارژ)
The last comment and 12 other comment(s) need to be approved.
6 پاسخ
  1. علی
    علی گفته:

    بسیار عالی بود سپاس از تیم خوب هوپاد لیفت که با مطالب کاربردی بسیار خوب باعث ارتقای دانش فنی مخاطبین میشه. پیشنهاد میکنم ددر مورد ابعاد و اندازه های آسانسور هیدرولیک هم در مطالب بنویسید.

    پاسخ
  2. vanak.org
    vanak.org گفته:

    I have been browsing online more than 2
    hours today, yet I never found any interesting article like
    yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made good content
    as you did, the internet will be much more useful than ever before.

    پاسخ

دیدگاه خود را ثبت کنید

تمایل دارید در گفتگوها شرکت کنید؟
در گفتگو ها شرکت کنید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد.